Maaltafels X strategisch denken = Canadees rekenen!
Er moest weer stevig nagedacht worden in onze tweede les uit het vooruitwerklabboek. Deze maal kwam het praktisch denken en het samenwerken in de picture te staan.
Hoe een simpele opdracht kan leiden tot een trial- en errorsessie van 2 uur. Startpunt: 20 dominosteentjes. De selectie gepubliceerde foto's verklappen gelukkig niets van de uiteindelijke oplossing. Startpunt van een traject rond ACP-denken met de bovenbouw (4-5-6). De nabespreking ontlokte de gevleugelde uitspraak: 'Meester dit is de eerste keer dat ik echt voelde dat ik aan het denken was.' Missie geslaagd dus! Vorig schooljaar spendeerde de kangoeroes van (toen het) vijfde heel wat uren aan het schrijven, ontwerpen, bedenken, tekenen en in elkaar knutselen met de juiste technieken van hun pop-upboek. Dit jaar kregen ze dan eindelijk de kans om deze verhalen te gaan voorlezen in de lagere klassen. Eerst aarzelend, maar uiteindelijk kregen ze er geen genoeg van, en werd onze voorleesweek een voorleesveertiendaagse. Vorig schooljaar spendeerde de kangoeroes van (toen het) vierde heel wat uren aan het schrijven, ontwerpen, bedenken, tekenen en in elkaar knutselen met de juiste technieken van hun pop-upboek. Dit jaar kregen ze dan eindelijk de kans om deze verhalen te gaan voorlezen in de lagere klassen. Eerst aarzelend, maar uiteindelijk kregen ze er geen genoeg van, en werd onze voorleesweek een voorleesveertiendaagse. Vorig jaar spendeerde de kangoeroes van (toen het) derde heel wat uren aan het schrijven, ontwerpen, bedenken, tekenen en in elkaar knutselen met de juiste technieken van hun pop-upboek. Dit jaar kregen ze dan eindelijk de kans om deze verhalen te gaan voorlezen in de lagere klassen. Eerst aarzelend, maar uiteindelijk kregen ze er geen genoeg van, en werd onze voorleesweek een voorleesveertiendaagse.
Dit schooljaar ontvangt meester Wouter op woensdag de kangoeroes van het derde tot en met het zesde leerjaar. Dit eerste trimester wordt elke week een deeltje van de les voorbehouden om te werken aan ons pop-up boek geïnspireerd op een bestaand of een zelf verzonnen verhaal. Hierbij worden verschillende talenten gecombineerd: niet alleen prutsen met potlood en lijm, maar ook met taal en moeilijke wiskundige schattingen: hoe groot moet dit flapje worden ;-) Uiteraard worden de lessen ook opgevrolijkt met breinbrekers, wiskundig redeneren, taalvirtuositeit en ander snoepgoed voor het jonge brein. |
|